Hogy boldog lehess, 3 kincset keress:
Higgy, remélj, szeress.
Hozzon az új év örömből végtelent, szeretetből önzetlent, sikereket mit csak lehet! B.Ú.É.K.2010
Diós batyu
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg \"Vénusz sütőmargarin
6 tojássárgája
A töltelékehez
6 tojásfehérje
25 dkg darált dió
20 dkg cukor
Elkészítés:
1. A margarint elmorzsoljuk a liszttel és a tojássárgájával. kb. 30 db diónyi gömböt formálunk belőle, és kb. 1-1,5 órára hűtőbe tesszük.
2. Közben a tojásfehérjét keményre verjük a porcukorral, és beleforgatjuk a diót.
3. A tésztát golyónként kb. tenyérnyire nyújtjuk (itt lehet bőven lisztezni, hogy ne ragadjon), és 1 kanálnyi tölteléket teszünk bele, majd zsákszerűen összefogjuk.
4. Forró sütőben, kb. 160 fokon légkeverésesen világosra sütjük. (Ez kb. 8-10 perc). Porcukorral szórjuk meg, ha kihűlt.
Jó Év Süti receptje [Wink]
Vegyél 12 hónapot, tisztísd meg a keserűségtől, büszkeségtől, gyűlölettől, irigységtől, félelemtől, ingerlékenységtől és stressztől. Aztán oszd el mindegyik hónapot 28-31 napra, és mindegyik napot készítsd el a következő képpen:
1 rész munka, 1 rész csend, 1 rész humor. Hozzáadsz még 3 kanál optimizmust, 1 kiskanál toleranciát, egy csipet jóérzést és ... 1 csepp reményt! Eztán bőven keverj hozzá temérdek szeretetet...
Az így elkészített tésztát tedd egy tálra, díszítsd bátorság és önbizalom leveleivel.
Minden reggel, egy kávé vagy tea mellé fogyassz belőle örömmel!
A fenti recept nincs kompenzálva, ingyen tovább adható, jókívánsággal: Bőkezű és Jó Új Évet, Egészséget, Boldogságot, Rengeteg Szeretetet!
Sütik:
A sajtos rúd néhány eleme:
* 60 dkg liszt,
* 25 dkg ráma margarin,
* 1 csapott evőkanál só,
* picit kevesebb, mint egy nagy doboz tejföl (kb. 2-3 ek. maradt a dobozban)
* 1 ek. ecet,
* 1 tojás,
* reszelt sajt (vegyesen trappista és füstölt).
A sajtos rúd elkészítése:
Sajtos rúd
A tésztát már előző este begyúrjuk: a hideg margarint alaposan elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a tejfölt. Ez utóbbit érdemes fokozatosan adagolni, nehogy túl sok legyen.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, meghintjük liszttel és betesszük a hűtőbe.
Másnap 2 részre osztva a tésztát kinyújtjuk az egyiket egy lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra. Megkenjük a tojással egy ecset segítségével és megszórjuk reszelt sajttal. Sajtos rúd vágó eszköz hiányában pizzavágóval szeleteltem hosszú vékony (több-kevesebb sikerrel) csíkokra, majd kereszteztem ezeket is kb. 7-8 cm hosszú rudacskákra.
Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük át a sajtos rudakat, amiket nyugodtan tehetünk egészen közel egymáshoz, mert felfele és nem oldalra nőnek meg. Forró sütőbe rakjuk és magas hőfokozaton sütjük kb. 20-25 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
TIPP: ha teszünk egy evőkanál ecetet a tésztához, akkor magasabb, rétegesebb, levelesebb lesz az állaga, érdemes kipróbálni!
Sajtos rúd
Tojáskrémes kosárka
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg őrölt dió
12 dkg margarin (puha, de nem olvadt, mert akkor a tészta elveszíti jellegét!)
6 dkg porcukor
2 kanál kakaót is tehetünk a
tésztához,ha barna tésztát szeretnénk.
1 tojássárgája
késhegynyi sütőpor
csipet só
A hozzávalókat összedolgozzuk, a tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Ha ragacsos lenne, adjunk hozzá még egy pici lisztet!
Egy nagyobb kör alakú szaggatóval, vagy pohárral akkora köröket szaggatunk a tésztából, amivel ha a kosárkákat kibéleljük, a tészta a kosárkaforma pereméig ér.
Miután a tésztával vékonyan kibéleltük a kosárkákat, tepsire rakjuk őket, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12-14 perc alatt halványra sütjük.
Még melegen óvatosan kiütögetjük őket a formából, és máris mehet a formákba a következő adag.
Tojáskrémes töltelék:
4 tojást, 8 evőkanál cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral jól kikeverünk, és gőz fölött sűrű krémmé főzzük.
Ha kihűlt, 20 dkg vajat (margarint) kavarunk hozzá (legegyszerűbb robotgéppel).
Megtöltjük a kosárkákat a tojáskrémmel, tetejükre olvasztott csokit csurgatunk, vagy drazséval, fél dióval, gyümölccsel díszítjük.
Mandula süti.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt,
10 dkg darált dió,
20 dkg porcukor,
25 dkg margarin,
1 citrom héja,
késhegynyi szódabikarbóna.
A tészta hozzávalóiból puha masszát gyúrunk, kis darabokat csípünk belőle és a sütőformába nyomkodjuk a közepén kis mélyedést hagyunk a krémnek. 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt közepes barnára sütjük. A formából még melegen kiütjük a tésztákat.
Töltelék:
1/4 l tejet 4 kanál grízzel,
1 vaníliás cukorral sűrűre főzzük.
10 dkg vajat 10 dkg dióval ízlés
szerinti porcukorral kikeverünk és
megtöltjük a sütiket.
1 kiskanál krémet teszünk az egyik
sütibe és a másikat ráhelyezzük, majd
porcukorral meghintjük.
Mézes-krémes
Hozzávalók:
mézes lapokhoz
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
3 ek olvasztott vaj
4 ek olvasztott méz
4 ek tej
töltelékhez
1/4 l tej
10 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
4 cs. vaníliás cukor
20 dkg sárgabarack lekvár
csokoládémázhoz
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
A tészta készítése:
A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni.
A tésztát rúd formára sodorjuk, és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)
Töltelék készítése:
A tejet felforraljuk, és a lassan beleöntjük a réteslisztet, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral habosra kevert margarint.
Összeállítás:
A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral.
Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csoki mázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)
Ez egy tipikusan olyan sütemény, amit előre el kell készíteni. Fogyasztás előtt egy éjszakát álljon.
Gesztenyés kocka
8 tojássárgáját 30 dkg porcukorral kikeverjük.
Lassan hozzáadunk 5 kanál vizet, 10 dkg darált diót, 20dkg lisztet 1 sütőport.
Végül 8 tojás kemény felvert habjával óvatosan
összekeverjük.
Krém: 2csomag gesztenyemasszát jól elkeverjünk,majd 5dl hulala /felvert /tejszín habbal összekeverünk.
A krémet a sütemény tetejére kenjük és reszelt csokival díszítjük.
Linzer és isler
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 2kávéskanál szódabikarbóna, 2 db tojás, reszelt citromhéj
A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, 3 - 4 mm vastagságúra nyújtjuk és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 180 fokon pár perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, töltsük meg baracklekvárral. A linzert porcukorral tálaljuk, az islert mártsuk olvasztott csokoládéba.
Sütés nélküli almatorta
1 kg alma, babapiskóták, 2 csomag vanilia pudingpor, 4,5 dl víz, cukor, fahéj, citromlé.
Egy kapcsos tortaformát kirakunk jó szorosan babapiskótával.
A lereszelt almát puhára pároljuk 2 dl vízben. A pudinporokat elkeverjük 2,5 dl vízben és az almára öntjük. Sűrűsödésig főzzük. Megédesítjük ízlés szerinti cukorral, fahéjjal és egy kevés citromlevet adunk hozzá. Jól elkeverjük és melegen a piskótára öntjük a felét. Újabb babapiskóta-sor következik ( picit bele is nyomkodhatjuk az almába), majd az alma másik fele. Elsimítjuk és betesszük a hűtőbe megszilárdulni.
Mikor kihűlt felverünk kb 1,5 - 2 dl HULALA tejszínt és vastagon az almára simítjuk. A tejszín tetejére csokit reszelünk vagy csoki tortadarát szórunk.
Pár órát pihentetjük, miután kivettük a tortaformából szépen lehet szeletelni. Nagyon egyszerű elkészíteni, mutatós és nagyon finom süti!
Hozzávalók: 2 cs. gesztenyemassza, 25 dkg darált háztartási keksz, 12,5 dkg ráma ezt összegyúrjuk és a tepsi aljára rakjuk.
Krém:
9 dl tej, 3 vaníliapuding, 2 e. kanál cukor ezt sűrűre főzzük.
25 dkg rámát 25 dkg cukorral kikeverünk és a kihűlt pudingos krémmel összekeverjük.
Felét a tepsibe rakott gesztenyére rakjuk. 2 csomag babapiskótát rumos tejbe áztatjuk és a krém tetejére rakjuk. Erre jön a krém másik fele.
1,2 liter Hulala tejszínt kemény habbá verjük és ráöntjük a krémre, majd csokit reszelünk a tetejére.
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt,
25 dkg margarin,
12 dkg porcukor,
5 dkg darált dió,
1 tojássárgája,
1 citrom héja, csipet só.
A tetejére:
10 dkg tortabevonó tejcsoki.
Elkészítés:
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és fenyőfákat, csillagokat szúrunk ki belőle. Közepes tűznél 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, tortabevonó csokival díszítjük úgy, hogy az oldalukra is jusson. Mielőtt a csoki megdermedne, kókuszreszelékbe mártjuk, de csak az oldalukat. A csillagokat csoki-csíkokkal díszítjük.
Finom és mutatós sütemény, karácsonyfa-dísznek is megfelel. Jó pár nappal az ünnep előtt is megsüthető, sokáig eláll.
Hozzávalók:
3 dl liszt
2 dl porcukor
fél csomag sütőpor
fél kg túró
2 vaníliás cukor
1 cs. mazsola, vagy meggybefőtt ízlés szerint
1 citrom reszelt héja(ha mazsolás)
4 dl tej
3 tojás
10 dkg margarin, vagy vaj
A lisztet, a porcukorral és a sütőporral összekeverjük, és szárazon egy vastagon vajazott tepsibe szórjuk a felét. Rátesszük a túrót, a vaníliás cukrot, a meggyet, vagy a mazsolát. Ha mazsolásan csinálom mindig reszelek rá citromhéjat is. Rászórjuk a maradék lisztes keveréket. a maradék vajat a tetejére csipegetjük. A tejet és a tojásokat elkeverjük, és ráöntjük a sütire. 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Nagy szakértelmet nem kíván, mégis finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
20 dkg cukor
1 egész tojás
15 dkg zsír vagy 20 dkg sütőmargarin
2 dl tejföl
A töltelékhez:
alma, meggy, túró is lehet, ízlésünknek megfelelően ízesítve
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. A felét tepsibe egyenletesen belenyomkodjuk.
A tölteléket elkészítjük. Az almát reszelve, jól kinyomkodva levétől, fahéjjal, cukorral, vaníliás cukorral ízesítve.
A meggyet kimagozva, cukorral megszórva, fahéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük.
A túrót tojássárgával, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, cukorral, vanilíás cukorral és a tojásfehérje felvert habjával készítjük.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd a maradék tésztával berácsozzuk, de lehet teljes beborítani is. Tojással megkenjük, és forró sütőben aranybarnára sütjük.
Megjegyzés:
Én mindhárom töltelékkel elkészítettem, de legjobban a meggyeset kedveljük. Ez nincs is olyan költséges, főleg szezonidőben.
Savanykásabb alma a megfelelő, ha az almásat készítjük
Tejszelet /Recept a sütigyárból!/
Hozzávalók !
A mázhoz:
3 evőkanál víz
25 dkg étcsokoládé
8 dkg Rama Sütőmargarin
A krémhez:
8 dl habtejszín
3,75 dkg zselatinpor
3,75 dl tej
5 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál kristálycukor
A tepsi kikenéséhez:
finomliszt
Rama Sütőmargarin
A tésztához:
1 csapott kiskanál mézessütemény fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
4 dkg kakaópor
30 dkg finomliszt
6 evőkanál víz
20 dkg kristálycukor
8 tojás
8 dkg Rama Sütőmargarin
Elkészítése:
1. A tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A vizet és a puha (szobahőmérsékletű) margarint hozzáadjuk, 1-2 percig tovább habosítjuk. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a mézes fűszerkeverékkel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros, margarinos masszára tesszük. A kakaós, lisztes keverék egyharmadát rászitáljuk, óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele. 2. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A massza felét egyenletesen, 33x32 cm-es lappá simítjuk rajta. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő, és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy. Mindkettőt hűlni hagyjuk. 3. Elkészítjük a krémet. Ehhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk, kevergetve fölforraljuk. Továbbra is szüntelenül kevergetve a zselatint beleszórjuk, kis lángon 1-2 percig főzzük, pontosabban addig, míg a zselatin felolvad benne. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, ez pontosan elég idő arra, hogy a tejszínt kemény habbá verjük, amibe azután apránként belecsurgatjuk a már csak langyos zselatinos tejet. 4. Ezt a könnyű habot gyorsan,¬ mielőtt megdermedne,¬ rásimítjuk az egyik tésztára. A másik tésztalapot ráillesztjük, egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a tejszínes tölteléke biztosan megdermedjen. 5. A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanaalzzuk, a margarint hozzáadjuk, kis lángon kevergetve fölolvasztjuk. A kétféle csokoládét apránként beleszórva fölolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tűzről, különben túlmelegszik, és összeáll egy kemény, kezelhetetlen tömbbé. A sütemény tetején elsimítjuk. 6. Éles késsel rögtön bejelöljük rajta a szeletek helyét (nagyjából 8x3 cm-eseket), mert csak így tudjuk majd szépen szeletelni. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel az előre bejelöltek szerint fölszeleteljük!
|
|
|
Sajtos rúd /Sütigyár/
Hozzávalók (-):
30 dkg liszt
25 dkg Rama
1 szárított élesztő
só
3 tojássárgája
3 evőkanál tejföl
Tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk. Megkenjük a tejfölös tojássárgával, sajttal megszórjuk, csíkokra vágjuk, előmelegített sütőben megsütjük.
Tipp: Ízesíthetjük a tejfölös tojássárgát ételízesítővel, pizza fűszerrel, stb. Más-más ízt kapunk
Összetevők
1/2 kg liszt
25 dkg ráma
1 csomag sütőpor
2 tojássárgája
1 ek só
kb. 1 dl tej
töltelék:
25 dkg sajt
20 dkg ráma
1 ek pirospaprika
Elkészítés
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sütőport, tejet, tojást, sót. Négy darab négyzet alakú tésztát nyújtunk el körülbelül fél cm vastagságúra. Közben a vajat a sajttal habosra keverjük, hozzáadjuk a pirospaprikát. A tésztára kenjük, feltekerjük, mint a piskótát. Hűtőbn minimum 1 órára betesszük. Centis darabokra vágjuk. Sütőpapírra téve 175 fokon kisütjü
Saláták:
Paradicsom saláta
Hozzávalók:
1 kg. Paradicsom,
2 fej vöröshagyma de használható újhagyma is,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 pici olívaolaj vagy más étolaj,
szükség szerint só.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd tálba téve megsózzuk. Villával megnyomkodjuk, hogy a leve kioldódjon a só hatására. A felaprított petrezselymet rátesszük és hozzá rakjuk a fel vágott paradicsomot is. Pici olajjal meglocsoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Sepsi Szilvia receptje!
Hozzávalók egy személyre:
2 db kacsatojás nagyságú burgonya,
2 szelet tarja,
fűszerek, liszt, só,
sajt, ketchup, mustár,
szalonna.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk. A tarjaszeleteket jól kiklopfoljuk, enyhén besózzuk, egy tálkába 1 bögre lisztet szitálunk, mindenféle-fajta fűszert a lisztbe elkeverünk.
Ebbe a fűszeres lisztbe beleforgatjuk a tarjaszeleteket, majd vékonyan mustárral megkenjük.
A hússzelet közepébe helyezzük a megpucolt burgonyát, hústűvel összefogjuk, tetejére szalonnacsíkot és sajtot helyezünk. Enyhén meglocsoljuk ketchuppal. Sütőbe tesszük,
fél óra múlva lehet felszolgálni a vendégeknek.
Köretnek párolt zöldségfélék (kukorica, borsó, sárgarépa, brokkoli) ajánlatosak.
Próbáljátok ki, a legközelebbi vendéglátásnál, vendégeitek nem fognak csalódni. Jó étvágyat!
Köszönjük szépen Sepsi Szilviának!
010. április 24., szombat
Egyszerű sajtos rúd
Ez a bevált sajtos rúd recept Anyától származik: nagyon szeretjük, mert ugyanolyan finom, ropogós marad napokkal később is, mint amilyen frissen, ezért érdemes nagyobb adagot sütni belőle...
Sajtos rúd
A sajtos rúd néhány eleme:
* 60 dkg liszt,
* 2 kocka margarin,
* 1 csapott evőkanál só,
* picit kevesebb, mint egy nagy doboz tejföl (kb. 2-3 ek. maradt a dobozban)
* 1 ek. ecet,
* 1 tojás,
* reszelt sajt (vegyesen trappista és füstölt).
A sajtos rúd elkészítése:
Sajtos rúd
A tésztát már előző este begyúrjuk: a hideg margarint alaposan elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a tejfölt. Ez utóbbit érdemes fokozatosan adagolni, nehogy túl sok legyen. Nekem pl. maradt egy kicsi a tejfölös doboz alján, amit már sokalltam volna hozzáadni.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, meghintjük liszttel és betesszük a hűtőbe.
Másnap 2 részre osztva a tésztát kinyújtjuk az egyiket egy lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra. Megkenjük a tojással egy ecset segítségével és megszórjuk reszelt sajttal. Sajtos rúd vágó eszköz hiányában pizzavágóval szeleteltem hosszú vékony (több-kevesebb sikerrel) csíkokra, majd kereszteztem ezeket is kb. 7-8 cm hosszú rudacskákra.
Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük át a sajtos rudakat, amiket nyugodtan tehetünk egészen közel egymáshoz, mert felfele és nem oldalra nőnek meg. Forró sütőbe rakjuk és magas hőfokozatan sütjük kb. 20-25 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
TIPP: ha teszünk egy evőkanál ecetet a tésztához, akkor magasabb, rétegesebb, levelesebb lesz az állaga, érdemes kipróbálni!
Ha elkészíted ezt a különleges sakk tortát, a konyha királynőjének érzed majd magad, csak 30 percet vesz igénybe!
Kategória: 20-40 perces receptek, Receptek
Egy különleges túrós finomság receptjét mutatjuk meg, ez a torta olyan mint egy sakktábla. Készítsd el, a család garantáltan rajongani fog érte! Ünnepi alkalmakra is jó választás, mert nagyon finom és az elkészítése sem bonyolult!
Hozzávalók a tésztához:
-
50 ml tej
-
2 evőkanál kakaópor
-
150 g vaj
-
180 g liszt
-
3 tojás
-
1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
-
4 tojás
-
120 g porcukor
-
700 g tehéntúró
-
200 g tejföl
-
125 g vaj
-
1 teáskanál vaníliaaroma
A csokoládébevonathoz:
-
100 g tejcsokoládé
-
50 g vaj
Elkészítés:
A tejet, a kakaóport, a vajat és a cukrot tegyük egy edénybe, majd lassú tűzön melegítsük fel. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. Amikor már hideg, keverjük hozzá a sütőport és a tojást. Keverjük át habverővel, vagy kézi robotgéppel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy alufóliával és öntsük bele a tésztát, 180 fokos sütőben süssük 25 percig.
A tésztát vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd vegyük ki a tepsiből. A krémet készítjük el: a vajat keverjük ki a porcukorral és a tojássárgájával.
Adjuk hozzá a túrót és a tejfölt, kevergessük, amíg krémes állagú lesz. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, majd keverjük hozzá a túrós krémhez és adjuk hozzá a vaníliaaromát. A krémet tegyük a hűtőbe.
A kakaós tésztát vágjuk 10 egyenlő csíkra.
Egy tepsit béleljünk ki fóliával és tegyük bele a tésztacsíkok felét, hogy egyenlő távolságra legyenek egymástól.
A túrókrémet töltsük habzsákba és a tésztacsíkok közötti helyet töltsük ki a krémmel.
A második réteg tésztát a krémre tegyük rá. A tésztacsíkok közötti helyett töltsük ki a túrókrémmel.
A csokoládémáz: a csokoládét tördeljük apró darabokra és tegyük egy edénybe a vajjal együtt, gőz felett olvasszuk meg, majd kenjük el a tészta tetején. Tegyük 30 percre hűtőszekrénybe.
Ha szeretnénk, a csokoládémázat helyettesíthetjük reszelt csokoládéval. Ekkor a tészta tetejét szórjuk meg csokoládéreszelékkel, majd papírból vágjunk néhány csíkot és négyzethálóként tegyük a tészta tetejére, megszórjuk porcukorral, így sakktábla formájú lesz a sütemény teteje is.
A tésztát a fólia segítségével kiemeljük a tepsiből és már szeletelhetjük is.
|